четвъртък, 5 януари 2012 г.

Как да стартирам собствен бизнес: какво умея да правя?

Продължаваме поредицата, която ще ви помогне да започнете "да работите за себе си". След като в предишния текст разгледахме какво означава да имате собствен бизнес, идва ред да си отговорите на въпроса какво можете да правите най-добре.
Ако не сте избрали все още с какво да се занимавате и ви е трудно да прецените коя дейност ще ви носи печалба и удовлетворение и ще осигурява работа за вас и ваши близки, за да се ориентирате по-добре, опитайте да си отговорите на следните въпроси:

Първият е: какво умея да правя?
ПРИМЕР
Петър Георгиев е на 45 години, от Плевен:
Безработен съм от 1 година. Имам съпруга и син, който също е безработен. Работил съм дълго време като шофьор в държавна фирма, но ме съкратиха. Съпругата ми – Маргарита – е счетоводител в малко предприятие на половин работен ден, но заплатата й не достига, за да се издържаме. Притежавам професионална квалификация и дългогодишен опит като шофьор, предприемчив съм и не се плаша от трудности.

Полезни съвети:
Помислете и за придобиване на допълнителни знания и умения. Ако не можете да си позволите да се запишете на курсове за допълнителна квалификация – обърнете се към местното бюро по труда. Там се организират безплатни програми
за преквалификация и чуждоезиково обучение.
Помислете какво умеете да правите най-добре. Владеете ли занаят или изкуство? Например дърворезба, изобразително изкуство, грънчарство, обущарство, фризьорство и др.

Имате ли някакви особено изявени способности и умения – шофирате добре, умеете да шиете, готвите, поправяте уреди, добър търговец сте и т.н.
Не пренебрегвайте знанията и квалификацията, които вече имате. Те могат да ви послужат като добра основа за започване на собствен бизнес, с който да осигурите семейството си и да печелите добре.

Важно е честно да прецените възможностите си, за да откриете какво от това, което вие самите притежавате, ще работи най-добре за вас.
В следващият текст ще потърсим отговор на въпроса: С какво разполагам? 
Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия има за цел да помага на малкия и средния бизнес и да насърчава предприемаческата активност в страната. Агенцията издава и полезен наръчник "Как да започна и развия собствен малък бизнес“. В него има полезни съвети и основна информация, която всеки начинаещ предприемач е хубаво да знае. Нашият екип си направи труда да разбие наръчника на по-малки части, които ще публикуваме под формата на поредица в еКак-бизнес.

данни : екак.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар