четвъртък, 5 януари 2012 г.

Как да стартирам собствен бизнес: с какво разполагам?

Продължаваме поредицата, която ще ви помогне да започнете "да работите за себе си". След като в предишния текст разгледахме колко е важно да разберете ккаво умеете да правите, идва ред да си отговорите на въпроса с какво разполагате всъщност към дадения момент.
Основно предимство при започването на малък бизнес е собствеността, която притежавате и "връзките" и познанствата, които имате.
Собственоста може да е:
- свободни помещения ( жилище, селскостопански постройки и др.)
- земя
- животни
- машини и техническо оборудване
- транспортни средства
- друга собственост
ПРИМЕР
- Освен на собствените си умения и опит мога да разчитам и на семейството си. Синът ми – Павел – преди време напусна кооперацията, в която работеше, и разполага с малък товарен камион. Заедно можем да го ремонтираме и да го използваме за нещо. Ще включим и най-добрия му приятел, който, след като завърши школата за професионални шофьори, не можа да се реализира и дълго време е без работа.
Къщата ни не е голяма, но имаме свободно приземно помещение, което да използваме. Ако се наложи, ще направим и други размествания или ще потърсим
помещение под наем наблизо. От полза могат да са ми и контактите от старата работа в транспортните услуги.
Ако решим да правим семейна фирма, жена ми ще води счетоводството.
Много важен фактор, на който можете да разчитате, е семейството, близки или приятели, с които да направите общ бизнес. Тяхната квалификация, умения, идеи и опит могат да допълват вашите в едно успешно сътрудничество.
Помислете и за всички контакти, които имате с хора с различни професии. Могат ли да ви бъдат полезни, да ви подпомогнат в началото или да ви дадат идеи?
Когато мислите за потенциални партньори в новото ви бизнес начинание, не се ограничавайте само до хората, които биха могли да се включат в дейността ви чрез пряко финансиране. Помислете за такива, които могат да помогнат с ноухау, задълбочено разбиране на даден бизнес, опит в дадена сфера и т.н.
Важно е честно да прецените реално с какво разполагате и как то най-добре ще работи за вас.
В следващият текст ще потърсим отговор на въпроса: Какви възможности
ми дава регионът, в който живея?? 
Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия има за цел да помага на малкия и средния бизнес и да насърчава предприемаческата активност в страната. Агенцията издава и полезен наръчник "Как да започна и развия собствен малък бизнес“. В него има полезни съвети и основна информация, която всеки начинаещ предприемач е хубаво да знае. Нашият екип си направи труда да разбие наръчника на по-малки части, които ще публикуваме под формата на поредица в еКак-бизнес.
До момента разгледахме:
- Какво означава да имате собствен бизнес
- Как да стартирам собствен бизнес: какво умея да правя

данни: екак.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар