събота, 18 май 2013 г.

Имам излишни пари. Къде да ги инвестирам?

Първото нещо, което питам, когато получа подобен въпрос е „Какви са твоите цели?“ и най-често получавам отговор „Какво значение има това? Аз те питам какво да правя с тези 5,000 лева, а ти ми говориш за някакви цели“. Защо целите са важни? Човек е устроен така, че винаги преследва някакви цели, независимо дали ги нарича желания, мечти, копнежи, „смисъла на живота“ или по друг начин. Аз наричам целите „мечти с крака“, защото те ще ни отведат някъде. Те са това, което ни движи напред. Те са това, което искаме. Защо например ставаме сутрин от леглото? Защото искаме нещо. То може да бъде тривиално като да отидеш на кино или да бъде велико, като подобряване живота на другите чрез това, което правим всеки ден на работа или като собствен бизнес.

Ако имате потребителски кредити – погасете първо тях


Следващия ми въпрос е дали човека има някакви потребителски кредити, взети стоки на изплащане или неиздължен лимит по кредитната си карта. Ако има, първото нещо, което препоръчвам е спестените пари да се използват за погасяване на тези дългове. Много хора не са съгласни с това. В техния ум, едните са пари за удоволствия (спечелени, изкарани с труд или с късмет), а другите ги свързват с някакво бреме, което виси над главите им. И не искат да ги смесват. Те, обаче, трябва да погледнат цялата картинка. Ако погасят дълга си, ще освободят дори ума си. А ако погледнем чисто финансово на въпроса, няма да плащат лихви (които достигат до няколко хиляди процента при т.н. бързи кредити) и „освободените“ пари ще могат да ползват за постигане на други цели.

Да се върнем на въпроса със спестените пари. Неговия отговор зависи, освен от вашите цели, и от конкретната сума, защото има голяма разлика между това да имаш 3,000 лева и 100,000 лева. И така нека разгледаме няколко примерни суми и какво може да направите с тях, като това са само идеи и решението зависи от ситуацията, в която се намирате.

Между 0 и 5,000 лева: Финансирайте краткосрочните си цели


С такава сума в джоба или в банка, трябва да помислите за осъществяването на вашите краткосрочни цели. Например, имате ли авариен фонд (бели пари за черни дни)? Ако нямате, сега е точния момент да си направите. Никога не знаете кога ще ви потрябват пари за някоя непредвидена ситуация като по-голям ремонт на автомобила или разходи за лечение. А колкото и да си мислите, че на вас това няма да се случи, живота ни показва, че не е така.

В идеалния случай, трябва да имате спестени пари, които да ви позволят да покривате разходите си между 6 и 12 месеца, ако останете без доходи. Тези спестявания трябва да са ликвидни (т.е. да може да си ги вземете сравнително бързо и без разходи). Пример за това е депозит за по-кратък срок, който се подновява непрекъснато. Да, може и лихвата да му е малко по-ниска от едногодишен депозит, но няма да загубите много от лихвата, ако ви се наложи да го прекратите преди падежа. Този авариен фонд ще направи живота ви малко по-лесен и ще ви спести нерви, ако се случи нещо непредвидено.

Друга опция, за която може да помислите (ако вече имате авариен фонд) е да финансирате някоя или няколко от краткосрочните си цели. Например, ако сте планирали да се запишете на някакъв курс в началото на следващата година, който наистина ще ви е полезен и наученото от него веднага може да го приложите във вашата работа или бизнес, може да използвате спестените пари, за да се запишете на този курс още сега. Така, тези пари ще се използват разумно, за да постигнете една от краткосрочните си цели по-рано от предвиденото.
Между 5,000 и 20,000 лева: Инвестирайте в средносрочните си цели

Прочети цялата статия на : 

Автор : http://www.battony.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар