сряда, 13 март 2013 г.

Ръководите ли лошо? Мозъкът е виновен

Планирайте срещи, мозъчни атаки или творческа дейност, когато мозъкът ви е свеж

Ясното, адекватно и добре мотивирано мислене е отличителен белег на всеки добър лидер. Всяка задача, която изисква ръководни функции като планиране, аналитично решаване на проблеми и вземане на решения се обработва от префронталния кортекс на мозъка, пише Мадлен Хоман-Бланчард от The Ken Blanchard Companies в статия за Ignite. От префронталния кортекс се регулират изпълнителните функции, които формират адекватното поведение при извършване на някаква дейност.

За да ръководим добре, трябва да поддържаме префронталния кортекс подхранен и добре отпочинал, обяснява Хоман-Бланчард. Неговата ефективност зависи от редовната хидратация, упражнения и сън. Той е като газова бутилка и всяко решение, което вземаме, изразходва определено количество газ.

Ето защо е от изключително значение да подхващате важни дейности, когато мозъкът ви е в най-добра форма. Планирайте съвещания, мозъчни атаки или творческа дейност, когато мозъкът ви е свеж, съветва Хоман-Бланчард. Голяма грешка е да насрочите заседание или важна среща, които предполагат сериозен самоконтрол от ваша страна, в края на изтощителен ден, посочва тя.

Понякога липсата на решение е най-доброто решение, обръщат внимание учените. Рой Бауместър, професор по психология в Държавния университет на Флорида, казва, че хората, които са известни с вземане на добри решения, обикновено са изключително балансирани и умни. Тайната е, че знаят кога не бива да вземат голямо и важно решение.

За лидерите, които искат да се подобрят своето мислене и вземане на решения, Хоман-Бланчард препоръчва три стратегии.

Поставете си ограничения. Идентифицирайте времето, в което сте най-продуктивни – това са най-добрите часове за творчество и иновации на работното място. Използвайте това време за решаване на най-трудните задачи.

Създайте рутинен процес. Колкото по-малко време и мислене губите за изпълнение на рутинни задължение, толкова повече „газ“ ще имате за вземане на странични решения.

Грижете се за себе си. Не подценявайте редовната почивка и доброто хранене.

Данни : http://www.economy.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар