вторник, 12 февруари 2013 г.

Как да си направим фирма, какво трябва да знаем и от какво да се пазим?


По този въпрос може да се изпише много и да се публикува не статия а цяла книга, която да не е просто книга а начало на поредица. Моята цел обаче е да се опитам да събера личния си опит в не повече от 300 – 400 думи.

1. Име на фирмата.

Като изключим идеята с какво ще се занимава фирмата това е втората задача на всеки предприемач. Ако не сте осенени свише и името не ви се появява просто ей така мислете в следните посоки.
  • Да има връзка с бизнеса ви като предмет или с някакво ваше силно бизнес качество
пример: Ако ще правите куриерска фирма първото, което идва на ум за име е Куриер или Доставка БГ, но не са лоши и идеи като Speedy (бързо), Ontime ( навреме). Last minute (последна минута)
  • Да е име което просто заради самото име трябва да говори на вашите клиенти – това е най-важното според мен. В процеса на работа ще облечете това име с положителна репутация, но дори и без нея името трябва да говори на всеки клиент.
  • Да е кратко и да се помни лесно
  • Да има свободен домейн. Проверете в някой от регистриращите организации като superhosting.bg
Добри тактики при избора на име са да дадете задачата на 3-4 приближени и всеки да напише по 5-6 предложения като се съобразява с горните изисквания. Дори и да не изберете от предложенията ще се насочите в правилна посока.

2. Счетоводител

Много важна задача. Счетоводителя трябва да е наясно не само с това как да води финансовите документи на фирмата,но и да ви спестява много време с готови решения  как работи бюрократичната машина. Казано с други думи на кое гише коя декларация се подава. Дали счетоводителя е добър или не ще може да разберете още в началото на съвместната си работа използвайки неговите услуги за регистрация на фирмата. Цените на счетоводните услуги са в широки граници.  Цените варират от броя хора във фирмата и оборота ката брой фактури.

3. Правна форма на фирмата

Дали ще е ООД, EOOД, ET ще решите сами с помоща на адвокат или счетоводителя. Ако е нещо различно от EOOД или ET е важно хората, с които ще си съдружници да са проверени и да може да разчитате на тях.

4. Регистрация на фирма

В момента да се регистрира фирма е задача която буквално може да направи всеки сам. Процедурата е доста улеснена .
Ето тук можете да прочетете всичко от А до Я : как сами да регистрирате фирма
 Както обичам да казвам човек може да се подстриже сам, но предпочита да ползва услугите на фризьор. Това е и моя съвет – ползвайте услугите на счетоводителя си или адвокат. За консултантските услуги по регистрацията не би трябвало да ви вземе повече от 70 – 80 лв. , но всъщност това зависи от типа на дружеството.Адвокатските услуги варират в широк диапазон в зависимост от типа на дружеството, но винаги са по-високи в сравнение със счетоводните , така че имайте едно наум преди да се възползвате.  
Един важен въпрос, който ще решите със счетоводителя преди да започнете процедурата по регистрация е как ще се осигурявате. Възможностите са две:
  • с договор за управление  или
  • като самоосигуряващ се.
Първият вариант е по-скъпия (осигурявате се на минималния праг за управител който е от 800лв. нагоре), предимствата му са че с него отговаряте на изискванията за кандидатстване по европейски проекти.
Втория вариант е по-евтин(осигурявате се на минималния праг  ,/около 450лв./ при който осигуровките са ви около 123лв. месечно). Необходимо е да си направите регистрация в НАП като самоосигуряващо се лице .
Институциите замесени при регистрацията на фирмата са две:
  • Банката, в която ще внесете основния капитал на дружеството, таксите за запазване на име на фирмата, таксите за регистрация,  банковите такси
  • Агенцията по вписванията, където ще внесете документите за регистрация.
Банката, с която работи агенцията по вписванията е Тексимбанк, така че отивате в Тексимбанк за да платите държавната такса . Отделно в банка по ваш избор трябва да отркиете набирателната сметка която служи за регистрацията на фирмата ви . Там трябва да носите предварително подготвените със счетоводителя документи: Учредителен Акт ( Дружествен договор), Учредителен Протокол ( Протокол от общото събрание), Договор за управление ( ако управителя ще се осигурява с договор за управление). Ще ви е необходима и сума от около 240 лева за да покриете таксите.
Такса за запазване на име на фирмата – 60 лв.
Такса за Регистрация – 160 лв
Такси и комисионни за банката – 10 – 20 лв.
Основен капитал на дружеството – от 2 лв. на горе ( тук вие решавате какъв ще е основния капитал на фирмата. Минималната сума е 2 лв.)
Пазете бележктие за платените такси за запазване на име, регистрация, основен капитал, такси и комисионни, защото те са част от необходимите документи в агенцията по вписванията, а и когато започнете реалното счетоводство на фирмата всички тези такси и разходи ще се обработят от счетоводителя ви.
В агенцията по вписванията носите  следните документи:
Заявление за запазване на име ( това е формуляр Д1)  и платена такса – тези документи се подават на отделно гише от основните документи за регистрация.
Заявление за вписване на обстоятелства ( това е фомуляр A4), платена такса за регистрация, Учредителен Акт ( Дружествен договор), Учредителен Протокол ( Протокол от общото събрание), Договор за управление ( ако управителя ще се осигурява с договор за управление), Декларация за внесен основен капитал.
Важно: предметът на дейност на фирмата трябва да бъде един и същ във всички документи. Различен предмет на дейност може да е причина за отказ на регистрация и загуба на внесените такси.
След подаване на документите ще получите копие от първата страница на формуляр Д1 и А4 със заведен входящ номер. След около 15 дни може да проверите на сайта на агенцията по вписванията с този входящ номер дали фирмата е регистрирана.

5. Започване на търговска дейност

Ще напиша няколко думи и по този въпрос. Успешната регистрация е само началото. Преди да започнем да издаваме фактури е необходимо да се направят няколко важни неща:
  • да се открие банкова сметка
Избора на банка е личен приоритет. Посъветвайте се със счетоводителя, обърнете внимание банката да има близък до вас клон, да предлага електронно банкиране и месечните такси да са в рамките на нормалното 5 – 15 лева. Банки с добра клонова мрежа и електронно банкиране са: ОББ, Пощенска банка, МКБ Юнионбанк.
Ще получите договор за разплащателна сметка. Пазете платежните за таксите, за да се заведат от счетоводителя.
  • да се активира онлайн банкиране ( препоръчително спестява време)
Банките имат различни процедури тук. Обиконовенно се прави онлайн заявка и след това се сключва договор в банкта за онлайн банкиране.
  • да се направи печат
Подгответе си логото на фирмата във векторен формат eps и си изберете някой добър копирен център. Цените за изработка на печат са около 13 лева като в това число се включва и статична дръжка. Ще се наложи да си купите тампон. По доброто и по скъпо решение е да си купите и мастилница за още около 15 – 17 лева. А най-доброто решение е да си вземете автоматичен печат , който е около 20лв, но ви спестява мъките и можете да го носите постоянно със себе си , като има и джобни формати.
  • да си извадите електронен подпис ( препоръчително спестява време)
Ще ви е необходим за електронни фактури, онлайн банкиране, подаване на документи за агенцията по вписванията.
  • да се регистрират трудовите договори в ТД НАП
Без регистриран трудов договор в териториалната дирекция на НАП нямате право да превеждате заплати и плащате осигуровки. Глобите са доста солени. Седалището на фирмата попада под покритието на някойя от териториалните дирекции на НАП. Там ще се подават годишните финансови отчети.
  • да се подаде декларация в комисията за защита на лични данни за регистрация на администратор на лични данни
Задължително го направете. Минава се през сайта на КЗЛД попълва се заявление, не се притеснявайте пишете както ги виждате нещата. След като попълните заявката ще се наложи да отидете в регионален офис на КЗЛД за да завършите заявката. Там ще ви коригират грешките в заявката и ще ви помогнат да завършите процеса.
  • да се закрие сметката с основния капитал в банката
Това може да го направите по всяко време, но колкото по бързо толкова по-добре.
  • Декларация в НАП за фонд “ Гарантирани вземания”
Тази декларация е за управители с договор за управление. Трябва да се подаде в три дневен срок от датата на изготвяне на декларацията.
  • Регистрация в БНБ на договори при преводи от чужбина
Ако имате приходи по договори от чужбина следва да заверите договорите в БНБ
Някой принципи, които не трябва да се нарушават.
  • Не изплащайте заплати преди да сте регистрирали трудовия договор на работник.
  • Първо се плащат осигуровките и чак след това  заплатите.
  • Плащането на заплати и осигуровки за настоящия месец се извършва през следващия.
Важни дати:
  • Осигуровките се внасят до 24-то число всеки месец – глоба (за сега не знам)
  • Годишния финансов отчет се внася в ТД НАП до 31.03. – глоба над 5000 лева
Автор : Api

Няма коментари:

Публикуване на коментар