неделя, 30 юни 2013 г.

Големите компании изостават от пазара на смарт часовници

Устройствата в т.нар. wearable категория се смятат за следващия хит след смартфоните. Всички големи компании разработват най-различни подобни джаджи.

Google например полага огромни усилия, за да популяризира очилата си с добавена реалност Glass. Освен това има и информации, че интернет гигантът разработва и умен часовник.

Apple и Samsung също са сред фирмите, за които от време на време се появяват детайли, че разработват такива устройства. Основната прилика между трите компании е, че за нито една няма официална информация кога ще са готови със своите предложения. Неофициалните източници разкриват единствено, че това се очаква към края на тази година или дори началото на следващата.

Не е ясно защо големите компании се забавят толкова със своите устройства. Това обаче създава идеален прозорец за по-малките фирми, които да се опитат да завладеят максимално голям пазарен дял в сегмента, преди да започне битката на големите.

И точно това се случва. Вече има няколко подобни предложения, като две от тях привличат повече внимание. Това са Androidly и Kreyos Meteor Smartwatch.

Androidly е Android базирано устройство, което цели напълно да замести смартфона. Устройството разполага с всички необходими за това функции - вградена 2 MP камера, телефон, GPS, WiFi, Bluetooth и др.

Ръчният часовник тежи 160 г и е малко по-голям от типичните си събратя. Това е, защото разполага с 2-инчов сензорен дисплей с резолюция 320х240. Оперативната памет е 256 MB и има 8 GB за съхраняване на файлове, които могат да се увеличат с още 16 GB чрез мемори карта.

Като цяло спецификациите на Androidly са малко скромни в сравнение с топ смартфоните в момента. Дори няма 3G модул, а само GSM. Но неговите производители смятат, че устройството предлага достатъчно като за своя първа версия и следващите поколения ще имат по-добри показатели. Цената му също е сравнително приемлива - $219.
Другото устройство е Kreyos Meteor. Той не замества смартфона напълно, но ще бъде негово допълнение. Точно каквито се очаква да бъдат предложенията на големите компании.

Kreyos Meteor е съвместим с iPhone, Android и Windows Phone 8. Той се синхронизира със смартфона посредством Bluetooth или WiFi и позволява използването на гласови компании за контролирането и на двете устройства.

По този начин може да се приемат или отказват обаждания, да се отговаря на SMS-и и, разбира се, да се публикуват статуси във Facebook. Сензорите на Kreyos Meteor му позволяват и управление с жестове. Махването на ръка пред него например позволява смяна на песента или приемане на обаждане, в зависимост от настройките.

Интересът към устройството е доста голям, като само за няколко дни то надхвърли търсените $100 хил. финансиране в инкубатора за идеи Indiegogo. Очаква се Kreyos Watch да е на пазара през ноември т.г., като цената му ще е $169.

Данни : dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар