вторник, 19 юни 2012 г.

Мигновени резултати в общуването чрез НЛП – техника на имитиция

В тази статия ще ви запозная с лесна техника, която дава мигновени и видими резултати още щом я изпробвате. Казвам това от личен опит и съм сигурен, че след като прочетете до края и схванете как да я използвате ще се убедите сами.


Тъй като далеч не съм експерт по НЛП и всичко, което знам и съм чел е от любознателност и интерес към личностното развитие, ще направя уточнение още в началото, че това не е теоритична статия и тук няма да ви запознавам надълго и нашироко какво е НЛП и как да го ползвате.

Все пак, за да вникнете в детайлите и разберете какво точно правите, трябва да споменем що е то НЛП, особено за тези от вас, които за първи път се сблъскват с това трибуквие. За първи път чух за този психологически и ментален подход преди години, но чак напоследък осъзнах действителната му сила. И така НЛП стои зад дългото и не много ясно – Невролингвистично Програмиране, което ползва някои ментални техники, както и езика на тялото и силното влияние върху подсъзнанието ни.

За какво ни е НЛП

Целта на тази статия е да ви покажа колко полезно може да бъде нарочното използване на някои психологически техники и похвати. НЛП се иползва най-добре и ефективно във всякакви ситуации на общуване.

Доброто и ефективно общуване с хората около нас – колеги, приятели, партньори, семейство и т.н. – предопределя нашето собствено развитие и прогрес. Обратното важи с пълна сила – колкото по-лоши сте в общуването с хората, толкова повече затруднения ще срещате по пътя на изпълнение на вашите цели и желания.

Затова за всички вас, които работите с хора, търсите си работа и ходите на интервюта, занимавате с търговия и преговори, членувате в клубове и общности и др. НЛП може да бъде  безкрайно полезен и може да ви изтреля в топ 10% във вашата сфера.


Техника на Имитация

В НЛП са известни много техники, чрез които да се постигат определени резултати. Аз ще се спра на една от тях, която смятам за най-лесна и в същото време най-ефективна.

Може би незнаете, но това е един от най-често срещаните похвати при опитните дипломати, търговци и мениджъри що се отнася до воденето на важни преговори или срещи. Тези хора владеят до съвършенство различни похвати, чрез които да влияят директно върху събеседника си, но тази техника е една от най-разпространените именно защото е лесна и едновремено ефективна.

Техниката на Имитация представлява нарочно имитиране на човека срещу вас, което влияе на подсъзнанието му. Сигурно сте забелязвали как двама човека, които са близки и стоят и разговарят един с друг са заели приблизително еднакви пози и боравят с подобни жестове. Това е така, защото подсъзнателно ни привличат хората, които приличат на нас.

Замислете се, когато се запознавате с някой и разберете, че сте учили в едно училище, живеете в един и същи град (а сте в друг в момента), имате общи приятели и т.н. как комуникацията и разговора стават много по-лесни и приятни и за двама ви. Именно това е вид НЛП и ако досега ви се е случвало случайно, сега ще ви покажа как можете да ползвате подобен похват в удобно за вас време и място.

Ефективността идва оттам, че човека срещу вас ще ви пропознае като приятен събеседник, защото подсъзнателно ще вижда себе си. Имитацията на жестовете и позата му ще привлече вниманието му и подсъзнателно той ще ви хареса. Именно преминаването от съзнателното в подсъзнателното е ключа към успеха тук.

Когато влияем на подсъзнанието се случват процеси, които ние не разбираме, но усещаме. Именно усещането за близост, разбиране, споделяне влияят на събеседника ни и той започва все повече да се отваря и да ни се доверява. Съгласете се, че едни преговори или разговори преминават много по-приятно и успешно и за двете страни, когато са в атмосфера на разбирателство и доверие, отколкото когато в стаята се таи скрито напрежение и конфронтация.  

За да разберете ефективността, се опитайте да погледнете на ситуацията така. Ако ви кажа да ми се доверите, това няма да е достатъчно за вас да го направите. Напротив, някои хора превключват в режим на внимение и всъщност ефекта е обратен, те стават още по-бдителни. Ако, обаче ви накарам да усетите, че можете да ми имате доверие и това чувство идва от вас самите (тъй като източника на чувства сте вие, не аз), то тогава всичко е много по-различно. Нали сте съгласни?  

Как да приложим техниката

И така същността на техниката е имитация на поведението на събеседника срещу нас.

Всичко, което трябва да направите е следващия път, когато общувате с ваш колега, клиент, партньор или въобще човек, с който искате да имате нещо общо, е да забележите цялостната стойка на тялото му. След това постепенно вие да застанете в същата позиция.

Оглеждайте се за начина, по който стои на краката си или е седнал, как държи ръцете си, наклона на главата, израженията на лицето. Всичко това може да се имитира, като внимавате да не е очевидно и да не постигнете обратния ефект, като подразните човека срещу вас.

Ако е седнал изправен срещу вас вие седнете по същия начин, ако ръцете са на масата – поставете и вашите там, ако е подпрял брадичката, направете го и вие. Не е необходимо да имитирате абсолютно точно всеки  жест и поза.

Например ако човека срещу вас отпива от чаша кафе е достатъчно вие просто да почешете областа около устата си. Движението е същото, а именно това е важното. Старайте се да наблюдавате човека в детайли и ще видите, колко много неща има, които да имитирате.

Както споменах по-горе не е задължително да имитирате напълно всеки жест или движение. Важно е да имитирате основното - вдигане на ръката, скръстване на крака или ръце, клюмване на главата, позиция на раменете, краката, торса, гърдите. Всяка промяна на позицията на тялото се имитира, като внимавате все пак на вас да ви е удобно и да не изглеждате неестествено, тъй като това също се усеща.

Препоръчвам ви да изпробвате техниката още сега и да забележите какъв успех ще постигнете. При мен резултатите бяха найстина мигновени. До ден днешен продължавам да се усъвършенствам в имитацията и ви гарантирам от личен опит, че резултатите са впечатляващи и понякога дори смущаващи.


Накрая ще се радвам да споделите опита си като коментирате ситуациите и кажете какво сте постигнали и как се чувствате, за да можем заедно да се усъвършенстваме още повече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар