вторник, 19 юни 2012 г.

5 стъпки към финансова свобода, които всеки може да направи

Тъй като този блог има за цел да обедини и мотивира хората, които искат да постигнат успех и финансова свобода, реших да обобщя най-важните стъпки, които всеки от нас може да направи, за да тръгне по този път. Също така искам да покажа, че не са необходими изключителни знания, много пари, невероятен талант или други подобни предрасъдъци, за да бъдеш финансово независим и свободен. С това не искам да кажа, че е лесно, а само да видим пътя, който трябва да изминем и изборите, които трябва да направим.

Какво е финансова свобода
Преди всичко важно е да се знае, че спечелването на крупна сума пари, не те прави финансово независим човек. Ще ви докажа това, като ви обърна внимание на заплатата и парите, които сте печелили при първата си работа или например преди 5 години. Сигурен съм, че 90% от четящите тази статия ще потвърдят, че в момента имат доходи, за които не са и мечтали преди време. Разбира се причините за това са многобройни, оправданията също, но това не е важно в случая. Това, на което трябва да обърнете внимание е, че в момента печелите предостатъчно, ако имате съзнанието на човека, който сте бил преди време. 

Финансовата независимост се постига, тогава, когато нашите приходи, станат равни или по-големи от нашите разходи. За да сме истински свободни обаче, тези доходи, трябва да бъдат пасивни или такива, за които не е нужно да работим. Съгласете се, че човек, който има заплата 10 000 лв месечно и има текущи разходи по кредити, кредитни карти, лизинги и битови сметки за 10 000 лв не може да нарече себе си финансово свободен, по простата причина, че ако напусне работата си или го уволнят, той ще фалира още на следващия месец.

Затова финансовата свобода се постига тогава, когато нашите пасивни доходи станат равни или по-големи от нашите текущи разходи.

Ясно е, че на думи звучи много по-лесно и логично, отколкото е в действителност, но пък когато знаем към какво се стремим е много по-лесно да го постигнем. Затова ще разграничим 5 отделни неща, които е добре всеки от нас да започне да прави, за да може един ден да сме успели и свободни. 

Стъпка 1: Изготвяне на месечен личен бюджет

Изготвянето на месечен бюджет е все още непозната земя за нас българите. Известни сме с умението си да харчим повече отколкото печелим. Повечето хора нямат никаква идея колко пари дават за храна, дрехи, сметки,кола, ресторанти, клубове и т.н. 
Месечния бюджет ви показва как се справяте във финансово отношение, за какво харчите парите си и какви задължения имате. Фактически това е прозореца към финансовия ви свят. Ако го нямате, то вие дори не знаете какво има навън. Само във вашия бюджет можете да видите какви са вашите задължения, какво е вашето реално финансово състояние и как най-добре да управлявате парите си. 
Истината е, че не е нито трудно, нито отнема време да го правите, както много хора се оправдават.

Стъпка 2: Плащайте първо на себе си

Много хора избират да плащат първо на държавата, на банката, на ресторанта, на застрахователя и още стотици хора и институции, които искат и имат за цел да вземат парите ни. Философията на обикновения човек е да се разплати с всички, да задоволи текущите си нужди и ако останат пари, тогава да плати на себе си (т.е. да спестява, да инвестира, да притежава пари). Това, което се получава е, че никога не остава. Хората правят компромис със себе си, но се поддават на останалите, които искат парите им. Вместо това, първия човек, на когото трябва да платите, когато вземете заплата, за която ВИЕ сте работили сте самите ВИЕ. 

Това, което е добре да правите е да отделяте 10% от приходите, които имате в отделна сметка, само за вас. Ако 10% ви се струват много, отделяйте 5% или дори 1% и след това постепенно увеличавайте. Въпроса е да свикнете да го правите.

Стъпка 3: Поставяйте цели и визуализирайте

Ако все още не сте осъзнали силата на поставянето на цели и визуализацията, то време е да го направите. Цел, това е нещото, което ви движи напред и ви кара непрекъснато да се развивате и да се справяте с различни проблеми. Също така, това е начин да настроите мисленето си в креативна и позитивна насока, за сметка на отрицателното. Визуализирайте целите си често, макар и за кратко. Това не е нищо повече от команда към вашето подсъзнание, да търси и да се стреми към това, което искате.

Стъпка 4: Учете и се образовайте

Както се казва, незнанието не е оправдание за нашите действия. Бъдете любознателни и се интересувайте как хората успяват. Опитвайте различни неща, купувайте книги и четете винаги, когато чувствате, че сте в задъдена улица или застой. Вместо да завиждате на успелите хора и да негодувате от шефовете си, извличайте ползата от всяка среща и разговор с тях. Нещо повече, стремете се да имитирате и слушайте съветите на успелите и богатите.

Стъпка 5: Действайте

Доналд Тръмп има цяла глава в своята книга, в която описва важността на това да действаме, макар и да се съмняваме. Куража да започнем и да действаме непрекъснато, независимо от всички странични фактори около нас. 

Хората се сковават от страх, когато трябва да предприемат нещо различно. Робърт Кийосаки описва като „шум“ всичките съвети как НЯМА да успеем с това или с онова. Заблязвали ли сте, че всеки път, когато споделите някоя бизнес идея или мисъл за инвестиция, повечето хора около вас, започват да ви изтъкват причините, поради които НЯМА да успеете. Този шум е най-големия враг за хората, които искат да успеят и да построят основите на своята финансова независимост. 

Всъщност повечето от нас не действат, защото ги страх от неуспеха. Най-успелите хора на света обаче имат по няколко провала, преди да станат това, което са в момента. Прочете за Доналд Тръмп, Робърт Кийосаки, Бил Гейтс, Стийв Джобс и много други свръх богати и успели хора, които са преживели огромни провали и затруднения преди да успеят да създадат империите си. Едно от основните неща, по което се отличават те от нас е, че имат куража да действат винаги, когато се налага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар