сряда, 25 април 2012 г.

Коя храна да изберем за домашната котка



Коя котешка храна е подходяща за домашния ни любимец и има необходимите хранителни свойства ? Каква храна за котки да изберем ?

Как да я познаем, какво да търсим и за какво да внимаваме при избора.

Много от нас , търсейки добра храна, погрешно се нахвърлят на популярните и скъпи марки ,на тези , които познават от телевизионните реклами и списанията.

Добрата храна е пълноценната, тази с качествен състав. Тя е вкусна за котката и достъпна за стопаните. Избягвайте неизяснените или откровенно нискокачествени съставки. Гледайте етикета! Уверете се ,че храната съдържа всички протеини ,витамини, въглехидрати нужни за правилното израстване на котенцето и дългия му живот.

Основно котешките храни се делят на две групи: суха (гранули) и консервирана (мокра).

   Сухата храна има три основни класа - нисък (обикновен), среден (премиум) и висок (суперпремиум). Колкото по-висок е класът суха храна, толкова повече хранителни свойства има тя - съдържа повече витамини, протеини и др. полезни съставки. Високият клас храна е както по-пълноценен ,така и по-калоричен.

Ето един нагледен пример : ако храните котката си с нисък клас(обикновен) суха храна - тя би се нуждала от средно 100гр. храна  дневно , то от по високия среден(премиум) клас ,това количество би било - 75гр. , а при сухите храни висок клас (суперпремиум), това количество би спаднало наполовина - 50гр.

Затова и цената и е нормално да е 2-3 пъти по-висока от ниските класове. 

Ето и няколко съвета как да познаете качествената суха храна за котки :

 1.  Качествените гранули за котки са с кафяв цвят. 

Начинът на получаване на гранулите го предполага. Всичко, което е жълто , червено или е в други цветове е пълно с оцветители, оцветители и само оцветители.

 2.  Качествената гранула не се продава във хипермаркетите и големите магазини.

 В зоомагазините има голямо разнообразие и най-различни сухи храни за котки, но няма лекар, който да ви консултира коя храна е най-подходяща за котенцето ви, затова ,ако е възможно пазарувайте от места с разнообразие и лекар консултант.

 3. Качествените гранули са пакетирани. 

Пазаруването на насипна храна за котката по принцип е много порочна практика. Това, което овкусява храната са мазнините. А, те гранясват в контакт с кислорода от въздуха. Това означава, че разпечатаните пакети, от които ви измерват храната, е с намалени вкусови и хранителни качества, а и не се знае до колко съдържанието в чувала е това за което се твърди.

 4. Качествените гранули са в строг баланс цена - качество. 

Ако една храна струва 3 лв. за килограм, то замислете се колко хранителни вещества има в нея и колко е процента на съдържание на месо .Колко е платено за опаковката, колко за оцветителите, колко за рекламите по TV, радио и билбордове. Както няма да видите реклама за бутиковата козметика, така няма и за високите класове храна. Те са предпочели да се рекламират на мястото, на което се продават чрез инфомационни бюлетини, обучение на продавачите и консултантите, за да могат те да ви дадат най-доброто за вашия любимец. Но пак да повторим има и изключения от това правило. Както и при дрехите ,които си купуваме – не винаги най-скъпото е най-качествено.

  Тук е мястото да развенчаем един мит - ако котката яде само суха храна , бъбреците и се запушват след време и котката умира – това е напълно невярно твърдение , без значение дали котката ви е персийска ,британска , или просто улична такава . Причината е запушваненето на уретрата (не на бъбреците ,както често погрешно се твърди),заради консервантите, които се съдържат в нискокачествени сухи храни , те водят до образуване на камъни в пикочния мехур, които респективно при излизането си запушват пикочните пътища и в случай, че не бъде потърсена лекарска помощ, възможно е котенцето да умре за 48 часа! Повечето високи класове суха храна са съобразени с тази особеност на котките и склонноста им да развиват уролитиаза....

Няма коментари:

Публикуване на коментар