понеделник, 16 юли 2012 г.

Кога да НЕ плащаме с кредитна карта

Кредитна карта – това е онази магическа пластика, която би трябвало да ни помага и да ни изважда от затруднени финансови ситуации и да премахва неудобството от носенето на пари в брой.

Моят опит с кредитните карти е редовно ползване и плащане вече от около 3 години и гордо мога да заявя, че нямам текущи задължения, по които да текат лихви. Ако и вие сте като мен – поздравления. Ако не сте, ви пожелавам да се избавите от задълженията колкото се може по-бързо.

Веднага искам да уточня, че в тази статия няма да си говорим колко лошо нещо е кредитната карта. Сама по себе си дори е полезна и в много отношения удобна. Проблемът с кредитните карти идва обикновено от човека, чието име е гравирано на пластмасата на предната страна.

Ако вие сте притежател на кредитна карта, аз съм почти сигурен, че някой банков служител услужливо и подробно ви е обяснил какви предимства имате с нея. Сигурно ползвате отстъпки в любимите си магазини, пазарувате свободно от интернет, разполагате с пари по всяко време и почти навсякъде по света и т.н.

За да може да говорим на един и същи език искам да ви кажа някои факти:

• Парите в кредитната карта не са ваши, а на банката
• От погасяването само на минималната вноска печели банката, а не вие
• Лихвите по кредитните карти обикновено са в пъти по-големи от всеки друг кредит от банка

Искрено се надявам след като сте прочели горното да сте си казали „Е това е ясно, дай нататък” Истината е, че повечето хора не знаят тези неща. Или ги знаят, но не ги взимат в предвид, когато ползват кредитна карта.

Пишейки ви като един от вас – обикновен човек, потребител на обичайните магазини и стоки, а не като банков чиновник, ще се опитам да ви покажа ситуациите, когато не е добра идея да плащате с кредитната си карта.

1. Парите от заплатата ви не достигат да покриете текущите си задължения

Това е най-честата грешка, която виждам хората около мен да правят. Ползват кредитната си карта, като втори източник на доходи.

Резултатът е, че прогресивно задлъжняват и положението само се влошава. Свикват да живеят с повече пари, от колкото реално получават и вместо да погасяват задълженията си, плащат минималната вноска и отново харчат същата сума.

Идва един момент, в който дори минималната вноска става непосилна за плащане и нещата излизат извън всякакъв контрол. Найстина не го пожелавам на никого, но този случай не е частен, а масов.

Евентуално решение: Поискайте увеличение на заплатата, намерете си нова по-добре платена работа или започнете втора работа. Каквото и да е, намерете истински втори източник на доходи.

2. Излизате и си купувате нещо, което струва колкото цялата ви заплата (или повече)

При жените това се получава, когато прекрачат вратите на някой мол или търговски център с готини марки дрехи и обувки. Ние мъжете не го разбираме напълно, но има някаква магическа сила, която лекува стреса при женския пол, когато отидат и си накупят един тон дрехи, които обличат един път.

При мъжете същата ситуация обикновено се получава, когато имат някакво страстно хоби. Тогава почти няма нещо, което да спре някой да си купи вещ, която той самия трудно може да обясни за какво му е и кога ще използва.

И в двата случая ползването на кредитна карта е пагубно и често води до затъване в дългове.

Евентуално решение: Вземете решение за себе си, да не носите кредитна карта, когато ще ходите на шопинг или пък в специализиран магазин.

3. Купувате си стока, която не можете да си позволите с моментното си възнаграждение

Ето ви една често срещана ситуация. Имате нужда от нова битова техника (миксер, хладилник, печка) или пък черна техника (телевизор, аудиосистема, компютър). Знаете, че нямате пари да си го позволите, но пък имате кредитна карта.

Проблемът е в това, че накрая почти винаги избирате най-скъпата вещ, тъй като така и така ще харчите пари (които не са ваши), нека поне да е за нещо качествено и луксозно. Всъщност това е най-голямата сила на кредитната карта – премахва стреса, който получаваме, когато отворим портмонето, преброим парите и ги дадем на някой друг.

Евентуално решение: Единия вариант е, ако закупуването на стоката не е наложително да започнете да отделяте от приходите си суми, с които да съберете пари за дадената стока. Друият вариант е да потърсите друг вид заем  или кредит. Колкото по-голяма е сумата, толкова по-добре го обмислете.

4. Хазарт

Може би звучи логично, когато го четете, но все пак трябва да го кажем – харченето на пари за хазарт от кредитната карта е фатално. Това има още по-голямо значение и сила в днешни времена, когато депозирането на пари в онлайн букмейкъри, казина и покер зали е на няколко клика.

Не казвам да не играете хазарт, а само да не го правите, когато не разполате с пари. Още повече, ако го правите за забавление или за да премахвате стреса от себе си.

Когато многократно ви се случва да депозирате пари в хазартни сайтове и усещате, че сте зависими по някакъв начин, трябва много сериозно да преосмлите въобще притежанието на кредитна карта.

Евентуално решение: Ако сте зависим по някакъв начин изхвърлете кредитната карта в боклука. Точка.

Какво да запомните за плащането с кредитна карта

Като обобщение искам да ви кажа, че кредитната карта не ви дава допълнителни доходи. Тя ви помага в много отношения и ситуации, но е погрешно да мислите, че разполагате с парите на банката.

Ако имате задължения и не можете да ги погасите в рамките на гратисния период е много важно да се стараете да погасявате възможно най-голяма сума от тях. Минималната вноска е капан, с който банката неусетно ви налага своята прогресираща лихва.

Винаги търсете алтернативни начини за плащане, особено когато става въпрос за по-големи покупки. Обикновено ако не можете да изплатите сумата повече от 3-4 месеца не е добре да ползвате кредитна карта и има по-изгоден начин за плащане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар